מאה שנות בולאות פלסטינית

בשבוע שעבר הגיע אלי הבול החדש לכבוד מלאות 75 שנה להדפסת בולי דואר עברי. הבול מציג תמונה של בול מקורי מסדרת הדואר העברי, תמונה מתהליך ההדפסה ועל גבי שובר הבול – מוצגת הגלופה של הבול המקורי. בתמונה המתועדת את תהליך ההדפסה, ניתן לראות את מעצב הבול – אוטה וליש (מימין), יחד עם ד"ר משה חזקי (באמצע) שהיה ממונה מטעם הדואר על הנפקת הבולים. השניים בוחנים יחד עם אחד העובדים את התוצרים הראשונים שהתקבלו בהדפסה.

בעקבות הבול החגיגי המציין 75 שנה להדפסת הבולים הראשונים של מדינת ישראל, נזכרתי באירוע מעניין לא פחות של "100 שנות בולאות פלסטינית" – אירוע שנחגג ברשות הפלסטינית לפני כמעט 6 שנים, בתחילת שנת 2018.

אם משהו לא מסתדר לכם בתאריכים – בואו נעשה מעט סדר…

אחת מסדרות הבולים המוקדמות שהוציאה הרשות הפלסטינית, היא סדרה שמתכתבת עם בולי המנדט הבריטים. הסדרה הונפקה בשנת 1995 ונועדה לקנטר את מדינת ישראל.

על גבי הסדרה מופיעים צילומים של שלושה מבולי המנדט הבריטי המציגים את מגדל דוד, כיפת הסלע וקבר רחל. על גבי הבולים מופיעה שנת הנפקת הבול – 1995 – והשם הרשמי בו התחייבה הרשות הפלסטינית להשתמש – The Palestinian authority – "הרשות הפלסטינית". הרשות הפלסטינית התחייבה שלא להשתמש בשם "פלסטין" על גבי בולים ובמקומו להשתמש בשם "הרשות הפלסטינית". כעבור זמן קצר מחתימת ההסכם, מצאה הרשות הפלסטינית דרך מתחכמת לרשום את השם "פלסטין" על גבי הבולים שלה – לשים תצלום של בול מנדט על גבי הבולים שלה. על גבי בול המנדט מופיעה המילה "פלסטין" בכותרת הבול וכמובן שהרשות הפלסטינית ניסתה לטעון שהם לא שמו את המילה "פלסטין" באופן מכוון על הבול והכיתוב הוא בסך הכל חלק מבול היסטורי ששימש כבסיס עיצובי לסדרת הבולים החדשה.

מדינת ישראל לא אהבה את הרעיון וסרבה לטפל בדברי דואר שבויילו בבולים המתחכמים. כך, בעקבות לחץ כבד, נאלצה הרשות הפלסטינית לוותר על סדרה זו, על אף שאני חייב להודות – היתה זו הטרלה מתוחכמת ומעצבנת במיוחד למדינת ישראל.

אגב, שימו לב שככל הנראה, אלו הבולים היחידים עם הכיתוב "ארץ ישראל" שהנפיקה הרשות הפלסטינית. אין לי מושג האם הם ראו ובחרו להתעלם או שהם לא הבינו לגמרי מה כתוב שם..

בולי המנדט המקוריים הנופקו בשנת 1927 והציגו אתרים חשובים בארץ ישראל.

בבולים שצרפתי כאן, לדוגמא, ניתן לראות חותמת של הסניף בירושלים – Jerusalem – על גבי בול הנושא את תמונת קבר רחל (שורה עליונה במרכז) וחותמת של תל אביב – Tel Aviv – על גבי בול הנושא את תמונתו של מגדל דוד (שורה תחתונה מימין). הבולים היו בשימוש מאז הוצאתם בשנת 1927 ועד לסיום המנדט הבריטי.

נחזור רגע לרשות הפלסטינית. הבולים המתוחכמים הונפקו בשנת 1995 אבל קצת קודם לכן, בשנת 1994 הונפקו הבולים הראשונים של הרשות הפלסטינית. כעבור 24 שנים, בשנת 2018, מישהו החליט שכדאי לחגוג "100 שנה לבולאות הפלסטינית".

בחלקו העליון של הגליון, ניתן לראות בבירור את הכיתוב החגיגי: "מאה שנים לבול הפלסטיני הראשון". הכיתוב חוזר גם בחותמת המיוחדת שהונפקה לכבוד האירוע וגם על גבי המעטפה שהונפקה לכבוד הופעת הבול. החותמת מסגירה את התאריך החגיגי – לא מדובר בשנת 2094 אלא בשנת 2018!

איזה אירוע בולאי התרחש בארץ בשנת 1918?

בשנת 1918 הנפיקו הבריטים סדרה של בולים לשימוש אזרחי בארץ ישראל. למעשה, כבר קודם לכן, הדפיסו הבריטים בולים לשימוש צבאי של "חיל המשלוחים המצרי" – Egyptian Expedition Force – F.E.E – ואזרחים נאלצו להשתמש בשירותים הצבאיים. בשנת 1918 – הוסיפו הבריטים הדפס רכב על גבי הבולים המצריים-אנגליים שציינו שמדובר בבולים אזרחיים.

העריכים על גבי הבולים שצרפתי כאן בתמונה נקובים ב"מיל" ארץ ישראלי. הבולים המקוריים, טרם השינוי, היו נקובים ב"פיאסטר" מצרי. תוכלו לראות את תמונה של הבולים המקוריים על גבי הבולים והמעטפות של הרשות הפלסטינית.

אז הבנתם נכון – בשנת 1918 הרשות הפלסטינית מציינת 100 שנים לכיבוש הארץ על ידי האנגלים מידי טורקים והנפקתם של בולים אזרחיים בריטים שנועדו לשימוש בסניפי הדואר בארץ. לא מדובר, כמובן בבולים "פלסטיניים" ואפילו המילה "פלסטין" הופיעה על גבי הבול רק בשנת 1927.

אז מהו בדיוק "הבול הפלסטיני הראשון"?

ברור לגמרי שלא מדובר בבולי ה EEF המצריים-בריטים… אז למה בכל זאת הרשות הפלסטינית החליטה לציין בשנת 1918 "100 שנים לבול הפלסטיני הראשון"?

נראה שיש לכך הצדקה מסוימת: כאשר אין לך באמת היסטוריה – אתה נאלץ לכתוב את ההיסטוריה שלך לגמרי בעצמך…

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

דילוג לתוכן