דורנו מול שאלות הנצח / ד"ר אהרון ברט

הספר "דורנו מול שאלות הנצח" היה ספר פופולרי מאד בדור הקודם. הוא תורגם לשפות שונות ויצא בהדפסות חוזרות ונשנות כדי לחזור למלאי. לא נתיימר לתאר בפוסט הזה את הספר אבל מבטיח לתת כמה היבטים מרעננים..

הספר הוא ספר מחשבת ישראל שטוען שאומנם יש מקום לשאלות אמונה חדשות אולם חשוב ביותר לענות על שאלות האמונה הישנות בניסוחן החדש. גם התשובות תהיינה כמובן מותאמות להלך הרוח והמחשבה של האדם המודרני. למעשה, המחבר יוצא בעדינות כנגד כל אלו שמתעסקים בשאלות עכשוויות בלבד במחשבת ישראל כמו למשל, התפקיד של העם בדור של תקומת הארץ, אולם שוכחים לעסוק בשאלות מהותיות לא פחות כמו למשל – מטרת התורה והמצוות, מהות הנבואה ועוד. האדם לא יכול לפתור עצמו מהעיסוק בטענה שכבר עסקו בכך הראשונים לפני כ 800 שנה אלא מחויב לעסוק בכך מחדש ולתת תשובות שיתאימו לדורנו.

הספר כתוב בצורה קולחת וציורית. הוא מביא דוגמאות ומשלים, מדגים את הרעיונות בצורה בהירה, אם כי השפה אינה שפה מודרנית (התשפ"ה) אלא שפה מודרנית של לפני כמה עשורים…

במהדורה השניה, כמו הספר שהצלחתי להשיג, נוספו מאמרים נוספים בתחילת הספר שלא היו חלק מהספר המקורי. בנוסף, נוספה הקדמה מיוחדת במינה המתארת את חייו של המחבר והשקפת עולמו. לפני שאספר לכם קצת על המחבר, אספר לכם שהשגתי שלושה שטרות בחתימת ידו:

השטר הראשון בעריך של 500 מיל, חצי לירה, הוא שטר מסדרת השטרות הראשונה של מדינת ישראל. השטר הונפק על ידי בנק אנגלו-פלשתינה. השטרות מסדרה זו נדירים והשטר שהשגתי הוא מרוט ומרופט ובכל זאת ניתן להבחין מתחת למילים "תל אביב" בחתימתו של ד"ר אהרון ברט או כפי שהיא מופיעה על השטר – א. ברט.

השטר השני מאותה הסדרה, בעריך של לירה ארץ ישראלית אחת, נושא אף הוא את חתימתו של ד"ר אהרון ברט – כמו גם כל שטרות הסדרה. השטר השלישי בחתימתו של ד"ר ברט, הוא שטר מהסדרה השניה של מדינת ישראל בעריך של 10 לירות:

הפעם השטר הונפק על ידי "בנק לאומי לישראל" אולם למעשה מדובר בבנק אנגלו פלשתינה שפשוט שינה את שמו.

ד"ר אהרון ברט היה מנכ"ל בנק אנגלו-פלשתינה (בנק לאומי לישראל בע"מ) בתקופה הקריטית ביותר למדינת ישראל – 1947-1957 – מטרום הקמת המדינה ובמשך שנותיה הראשונות של מדינת ישראל. ההשפעה שלו על הכלכלה של המדינה היתה עצומה ולמעשה, הבנק שבראשותו לקח חסות על הנפקת השטרות של מדינת ישראל עד שמדינת ישראל הקימה את "בנק ישראל" והבנק הלאומי לישראל הפך לבנק סטנדרטי למסחר – במשך 4 שנים (!!) הוביל ד"ר אהרון ברט את הכלכלה של מדינת ישראל הצעירה, בטרם הוקמו המוסדות הבסיסיים לניהול הכלכלה במדינה.

אז איך הגיע ד"ר ברט לכתיבת ספר מעמיק במחשבת ישראל בתקופה בה המצב הכלכלי במדינה הצעירה כל כך רגיש?

מסתבר שד"ר ברט חלה ונפל למשכב, פשוטו כמשמעו: נמנע ממנו במשך כחצי שנה להגיע לבנק. הוא שכב חולה וחלוש במיטה וחשב לעצמו – מה ה' רוצה ממנו. הוא הגיע למסקנה שהוא צריך לכתוב ספר מחשבת ישראל. בעזרתו של בן דודו המסור שדאג לו לכל הספרים שביקש, הוא למד ממיטת חוליו וכתב וארגן את ספרו. לאחר סיום הכתיבה והארגון של הספר, הוא התחזק וחזר לעבוד. נראה לי שבסך הכל כלכלת ישראל החזיקה מעמד וכך זכינו לספר מעורר מחשבה שנותן תשובות רלוונטיות לשאלות עתיקות יומין.

אז אם עדיין לא למדתם בספר של ד"ר ברט – אתם מוזמנים להתחיל…

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

דילוג לתוכן