לפני כמה חודשים, מצאתי את עצמי עם יושב עם אחד המומחים הגדולים בארץ לבולאות, מתבונן בתצוגה של בולים נדירים. עיניי נמשכו לסדרה מסוימת – בולי PATCO המפורסמים. ידעתי בדיוק מה אני רואה: בולים מזויפים מתקופת קום המדינה, שהפכו לפריט אספנות מבוקש. בלי היסוס, החלטתי לרכוש אותם. מוזר לקנות זיוף ביודעין, אבל עבורי, אלה היו יותר מסתם בולים – הם היו חלון הצצה לתקופה מרתקת בהיסטוריה של ישראל.
עולם הבולאות מלא בסיפורים מרתקים, אך מעטים מהם מגיעים לרמת התחכום וההונאה של פרשת בולי PATCO. סיפור זה, שהתרחש בימיה הראשונים של מדינת ישראל, משלב בתוכו היסטוריה, פוליטיקה ותעוזה של זייפן אחד שהצליח לרמות את עולם הבולאות.
רקע היסטורי: תקופת מנהלת העם והקמת המדינה
כדי להבין את ההקשר של פרשת PATCO, עלינו לחזור לתקופה סוערת בהיסטוריה של ארץ ישראל – השבועות שקדמו להקמת מדינת ישראל ומיד לאחריה.
ב-14 במאי 1948, יום לפני סיום המנדט הבריטי, הכריז דוד בן-גוריון על הקמת מדינת ישראל. בתקופה שקדמה להכרזה זו, פעל בארץ גוף שנקרא "מנהלת העם", שהיה למעשה הממשלה הזמנית של היישוב היהודי. מנהלת העם פעלה בתנאים קשים של מלחמה מתקרבת ואי-ודאות פוליטית.
אחד התחומים שהיה צריך להתמודד עם המעבר מהשלטון המנדטורי לשלטון עצמאי היה שירותי הדואר. הדואר היה חיוני לתקשורת פנימית וחיצונית, ולכן היה צורך דחוף להסדיר את פעילותו.
הדואר בתקופת מנהלת העם
בתקופת מנהלת העם, שנמשכה רק כחודש, נעשו מאמצים להמשיך את שירותי הדואר למרות הנסיבות המורכבות. אחת הבעיות המרכזיות הייתה המחסור בבולים. הפתרון הזמני היה בדרך כלל שימוש בבולי הקרן הקיימת לישראל עם הדפסת המילה "דואר" בעברית עליהם.
חשוב לציין כי בתקופה זו, משלוח דואר לחו"ל היה כמעט בלתי אפשרי. הבולים הזמניים שהונפקו היו מיועדים לשימוש פנימי בלבד. מצב זה יצר הזדמנות לניצול ולהונאה, כפי שנראה בהמשך.
פרשת PATCO: הונאה בולאית מתוחכמת
על רקע זה של אי-ודאות ושינויים מהירים, צמחה אחת ההונאות הבולאיות המתוחכמות ביותר בהיסטוריה של ישראל – פרשת בולי PATCO.
PATCO הוא ראשי תיבות של "Palestine Air Transport Company" (חברת התעופה הפלסטינית). חברה זו, חשוב להדגיש, מעולם לא הייתה קיימת במציאות. היא הייתה יציר דמיונו של אדם בשם שפירא, שניצל את הבלבול והאי-ודאות של התקופה ליצירת הונאה בולאית מורכבת.
הבולים המזויפים
שפירא יצר סדרה של בולים מזויפים, כביכול של חברת PATCO. הבולים הללו עוצבו בקפידה כדי להיראות אותנטיים. הם כללו איור של מטוס, והכיתוב "PALESTINE" באנגלית ובעברית – ארץ ישראל. את הבולים הוא הדביק בנוסף לבולי מנהלת העם והחתים אותם בחותמות מנהלת העם. גם החותמות זויפו.
הבול הזה לדוגמא, מראה מטוס מעל נוף, עם הכיתוב "PALESTINE" בעברית ובאנגלית. הערך הנקוב של הבול הוא 100 מיל. מתחתיו נראית תווית "BY AIR MAIL / PAR AVION", המשמשת בדרך כלל למשלוח דואר אוויר. בתחתית הבול ניתן לראות את החותמת של PATCO.
הבול הזה מכיל כיתובים וגרפיקה בדומה לבול הקודם אלא שערכו 250 מילים. כאן ניתן לראות בצורה ברורה יותר את החותמת של דואר מנהלת העם. בפינה השמאלית תחתונה תוכלו להבחין בכיתוב "מנ" – התחלה של "מנהלת העם". לצערי הגזיר המזויף שרכשתי לא מאפשר לי לראות באיזה סניף דואר הוחתמה כביכול המעטפה הזו.
השיטה
שיטת ההונאה של שפירא הייתה מתוחכמת. באפריל 1948, הוא שלח מספר מכתבים לחו"ל כשהם מבוילים בבולי PATCO המזויפים שלו. המכתבים הללו אכן נשלחו ועברו במערכת הדואר, וזאת משום שהוא הדביק עליהם גם בולי מנדט תקפים ששילמו את דמי המשלוח האמיתיים.
שפירא טען כי בולי PATCO נדרשו בנוסף לבולים הרגילים, כביכול עבור שירותי הובלה מיוחדים של חברת PATCO. זו הייתה טענה מתוחכמת, שניצלה את חוסר הבהירות ששרר בנוגע לשירותי הדואר באותה תקופה.
חשיפת ההונאה
למרות התחכום הרב, ההונאה של שפירא לא החזיקה מעמד לאורך זמן. בולאים מומחים החלו לחשוד באותנטיות של בולי PATCO, במיוחד לאור העובדה שלא היה תיעוד רשמי של חברת תעופה כזו.
בסופו של דבר, בית משפט ישראלי הרשיע את שפירא בהונאה והחרים את כלי הזיוף שלו. פסק הדין שם קץ לאחת ההונאות הבולאיות המתוחכמות ביותר בתולדות ישראל.
סיכום
פרשת בולי PATCO היא יותר מסתם סיפור על הונאה בולאית. היא משקפת תקופה מורכבת בהיסטוריה של ישראל, כאשר המעבר ממנדט למדינה עצמאית יצר פרצות שאפשרו לאדם יצירתי (אם כי לא ישר) לנצל את המצב.
עבור בולאים וחובבי היסטוריה כאחד, בולי PATCO ממשיכים להיות מקור לעניין ולימוד, מזכרת מרתקת מימיה הראשונים והסוערים של מדינת ישראל. באשר לאוסף האישי שלי – זה באמת מיוחד להחזיק בחתיכת היסטוריה זו, גם אם היא מזויפת. הבולים מזכירים לי שלפעמים, הסיפורים המרתקים ביותר נמצאים דווקא בפינות האפלות של ההיסטוריה.