מהשקל הציוני ללירה הישראלית / הספר של בנק לאומי

אם אתם מתעניינים במטבעות עתיקים או בראשית הבנקאות בארץ ישראל, כדאי לכם מאד לקרוא את הספר של בנק לאומי "מהשקל הציוני ללירה הישראלית". הספר הודפס בשנת 2019 ומציג אוסף מרשים של מטבעות עתיקים וכמו כן שטרות של מדינת ישראל. אני יודע שזה נשמע קצת מבלבל ולא מאד קשור אבל אני שמח שבנק לאומי עשה את המהלך המעט מוזר הזה ואיחד את שני הספרים בספר אחד וכך אנחנו מרוויחים כפול – שניים במחיר אחד…

אז בואו נעשה טיפה סדר:

החלק הראשון של הספר עוסק בבנק לאומי. הבנק שנקרא בעבר "בנק אנגלו-פלשתינה" תרם רבות לכלכלת ישראל בתקופת טרום המדינה וזכה להיות הגוף שהנפיק את השטרות הראשונים של מדינת ישראל. גם את הסדרה השניה של השטרות – "סדרת בנק לאומי לישראל" – הנפיק בנק לאומי – בשמו החדש. בחלק הראשון של הספר מתוארת ההיסטוריה של הבנק מאז הקמתו ומתוארת פעילותו הכלכלית בתקופת טרום המדינה ולאחר הקמתה. בהמשך, סוקר הספר את כל השטרות שהונפקו על ידי בנק לאומי – עד להקמתו של 'בנק ישראל'. את הסקירה מעביר יגאל אורקין, מומחה לשטרות ומטבעות ישראל, שאת הספר המקיף שלו "מזומן בזמן" ראינו כבר בעבר.

השטר הזה הוא שטר מסדרת השטרות הראשונה של מדינת ישראל שהונפקה על ידי בנק "אנגלו-פלשתינה", לימים – "בנק לאומי". השטר בעריך 500 מיל – חצי לירה. אגב, בספר תוכלו למצוא צילומים יפים יותר של שטרות במצב טוב יותר. כנראה שבנק לאומי יכול להרשות לעצמו להחזיק באוסף שלו שטרות "אנגלו פלשתינה" באיכות גבוהה יותר מבלי לפשוט את הרגל… 🙂

שטר של "בנק לאומי לישראל"

השטר הזה בעריך של 10 לירות ישראליות הוא שטר מהסדרה השניה של שטרות ישראל שהונפקה על ידי "בנק לאומי לישראל" שבהמשך ישנה את שמו ויקרא "בנק לאומי".

בספר תוכלו למצוא את כל השטרות שהונפקו במדינת ישראל על ידי בנק לאומי (או בנק לאומי לישראל, או בנק אנגלו-פלשתינה…). אבל בספר יש חלק נוסף – הצגת אוסף המטבעות של בנק לאומי. מסתבר, שבנק לאומי רכש אוסף מטבעות עתיקים שכולל מטבעות מכל התקופות בהם הנפיקו ב"ישראל" מטבעות: החל ממטבעות "יהד" מהתקופה הפרסית, דרך מטבעות החשמונאים, מטבעות המרד הגדול, מטבעות הנציבים הרומיים ומטבעות מרד בר כוכבא. האוסף עשיר ומגוון וחלקו מושאל למוזיאון ישראל ומוזיאונים אחרים בעולם. למעשה, החלק השני בספר הוא קטלוג מסודר של אוסף המטבעות של בנק ישראל.

כל מטבע מופיע בגודל של 1:1 בדיוק, כולל שני צדדיו ובנוסף מופיעה הגדלה של המטבע כדי שניתן יהיה להבחין טוב יותר בפרטים. על כל מטבע נרשם תיאור קצר בעברית ובאנגלית ובנוסף מופיעות המידות המדויקות של המטבע, כולל המשקל שלו. בתחילת כל תקופה מופיעה סקירה של מטבעות התקופה.

במטבעות מיוחדים, כמו במטבע הזה המציג את מנורת המקדש, יש הגדלה נוספת, מעבר להגדלה הרגילה שמופיעה בכל המטבעות.

בקיצור – הספר הוא אוצר של ממש למי שמתעניין בראשית הבנקאות בארץ ובשטרות הראשונים של מדינת ישראל. הספר מהווה גם אוצר מדהים למי שמתעניין במטבעות עתיקים שהוטבעו כאן בארץ ישראל לאורך כל ההיסטוריה.

הספר בפורמט אלבומי גדול עם דפי כרומו איכותיים.

קריאה נעימה!

2 thoughts on “מהשקל הציוני ללירה הישראלית / הספר של בנק לאומי

    1. שאלה טובה…

      מחיפוש שעשיתי נראה שהספר קיים בספריה הלאומית וניתן לעיין בו שם. אם אתה רוצה לרכוש אותו – נראה לי שכרגע רק בחנויות של יד שניה.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

דילוג לתוכן