הלירה הביאפרית: סיפורו של מטבע קצר ימים

הלירה הביאפרית היא עדות מרתקת לתקופה סוערת בהיסטוריה של מערב אפריקה. מטבע זה שימש כהילך חוקי של הרפובליקה של ביאפרה במשך קיומה הקצר בין השנים 1967-1970.

רקע היסטורי

ביאפרה, כמו ניגריה, הייתה חלק מהאימפריה הבריטית עד 1960. השפעה זו ניכרת במבנה המטבע שאימצה, הדומה למערכת הבריטית. ב-30 במאי 1967, הכריזה ביאפרה על עצמאותה מניגריה, צעד שהוביל למלחמת ביאפרה העקובה מדם.

מבנה המטבע

הלירה הביאפרית (שנקראה גם "פאונד", בהשפעת המורשת הבריטית) הייתה מחולקת באופן הבא:

  • 1 לירה/פאונד = 20 שילינג
  • 1 שילינג = 12 פני
  • סך הכל: 1 לירה/פאונד = 240 פני

הנפקת המטבע

כחלק מהניסיון לבסס ריבונות, הנפיקה ביאפרה את המטבע שלה. היה זה מהלך תגובה לצעד של ניגריה בינואר 1968, כאשר החליפה את ההילך החוקי שלה במהלך בזק תוך 19 ימים בלבד. ניגריה עשתה זאת בעקבות השתלטות ביאפרה על סכומי כסף גדולים בפשיטות על בנקים, ובניסיון למנוע מביאפרה להשתמש בלירות ניגריות שהיו ברשותה. בפרספקטיבה של שנים, מסתבר שזה היה מהלך מבריק שנתן נוק-אאוט כלכלי לביאפרה והכריע את המלחמה.

ערך המטבע

הלירה הביאפרית תוכננה להיות שוות ערך ללירה הניגרית.

  • בתחילה, ערכה היה כחצי דולר אמריקאי.

שטרות ומטבעות

השטרות שהונפקו היו בערכים של 5 ו-10 שילינג, וכן 1, 5 ו-10 לירות (או פאונד, כפי שמופיע על השטר בתמונה).
המטבעות היו בערכים של 3 ו-6 פני, ו-1 שילינג.

סמלים על השטר

צד אחד: סמל המדינה של ביאפרה – מגן עם שני אריות תומכים ועיט מעליו, המסמל את שאיפות העצמאות והריבונות.

שטר ביאפרה

צד שני: עץ דקל, סמל נפוץ באזור, המייצג את המשאבים הטבעיים והתקווה לצמיחה.

שטר ביאפרה

אינפלציה

למרות התכנון הראשוני, הלירה הביאפרית סבלה מאינפלציה חריפה לקראת סוף המלחמה. בחודשים האחרונים לקיומה של ביאפרה, האינפלציה הגיעה למאות אחוזים בחודש. בסופו של דבר, עם תבוסתה של ביאפרה בינואר 1970, הפך המטבע לחסר ערך.

סיכום

הלירה הביאפרית מהווה פרק מרתק בהיסטוריה הכלכלית והפוליטית של אפריקה. היא מדגימה כיצד מטבע יכול לשמש ככלי פוליטי וכסמל לריבונות, אך גם מראה את הפגיעות של מערכות כלכליות בזמני מלחמה וחוסר יציבות. השימוש במונחים לירה (פאונד) מדגיש את ההשפעה המתמשכת של התקופה הקולוניאלית הבריטית על המבנים הכלכליים והפוליטיים באזור, גם לאחר העצמאות.

אגב, מלחמה כלכלית ונסיונות פגיעה במטבע של היריב – היו כלי שהיה בשימוש גם אצל הנאצים. תוכלו לקרוא על זה כאן אם עדיין לא קראתם…

כיום, שטרות ומטבעות אלו הם פריטים היסטוריים מבוקשים בקרב אספנים, המספרים סיפור של מדינה שניסתה להשיג עצמאות אך נכשלה במאמציה.

One thought on “הלירה הביאפרית: סיפורו של מטבע קצר ימים

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

דילוג לתוכן