אדמונד ג'יימס דה רוטשילד – הנדיב הידוע

בשבוע שעבר קפצתי עם המשפחה לסיור בזכרון יעקב. בעודנו מטיילים ברחובות הציוריים של המושבה, הרגשנו כאילו נכנסנו לטיול בפרק בהיסטוריה של ארץ ישראל.

זכרון יעקב, שנוסדה ב-1882, היא אחת המושבות הראשונות שהוקמו בארץ ישראל. המושבה נקראה במקור "זמארין", על שם הכפר הערבי הסמוך. אולם, כשהברון רוטשילד לקח את המושבה תחת חסותו ב-1883, הוא שינה את שמה ל"זכרון יעקב" על שם אביו, ג'יימס (יעקב) רוטשילד.

תחת חסותו של הברון, זכרון יעקב פרחה והתפתחה. הוא השקיע בתשתיות, בבניית בתים לתושבים, ובפיתוח החקלאות. אחד הפרויקטים המשמעותיים ביותר היה הקמת יקב כרמל ב-1889, שהפך לאבן יסוד בתעשיית היין הישראלית.

בלב המושבה עומד "בית הפקידות", בניין מרשים ששימש כמשרדי הניהול של פקידי הברון. כיום, הבניין משמש כמוזיאון המספר את סיפורה של המושבה וחלקו של הברון בהקמתה. סמוך לו נמצאים גני הנדיב, פארק מרהיב שהוקם לזכרו של הברון ואשתו אדלייד.

הברון רוטשילד הונצח בדרכים שונות – בבולי ישראל, על גבי שטרות ואפילו על גבי מטבעות. בשנת 1954 הונפק בול ראשון לזכרו של הברון רוטשילד. הבול כלל את תמונתו של הברון לצד אשכול ענבים שמזכיר את ענף החקלאות המרכזי בהשקעות הברון – יקבי היין.

השנה, תשפ"ד (2024) יצאו שלושה בולים שמוקדשים לרמת הנדיב. באחד מהבולים ניתן לראות את דמותו של הברון רוטשילד.

לצד הברון, ניתן לראות צבי עם משדר על צווארו. אני מניח שהצבי עם המשדר נועד לבטא את המחקרים שעורכים ברמת הנדיב בניסיון ליצור לצבאים מעברים תת קרקעיים ואחרים בכדי לאפשר לצבאים מעבר לאזורי מחייה סמוכים בעת הצורך.

הברון רוטשילד הונצח גם על גבי שטרות מדינת ישראל. השטר, בעריך של 500 שקלים, עוצב כך שבצידו האחד ניתן לראות את דמותו של הברון ובגב השטר ניתן לראות אשכול ענבים – מוטיב חוזר ביחס לברון, כפי שכבר ראינו. ניתן לראות גם את שנת הנפקת השטר – 1982 – התשמ"ב.

ברקע דמותו של הברון ניתן להבחין בחקלאים, בהם תמך הברון. בנוסף, ניתן לזהות צורות גיאומטריות הרומזות למבנים ובתים שונים במושבות שהקים.

בגב השטר, מתחת לכיתוב באנגלית "500 SHEQALI", תוכלו להבחין בהדפס זעיר של רשימת המושבות שהעמיד רוטשילד על הרגליים. ביניהן: נס ציונה, עתלית, פתח תקוה, פרדס חנה, ראשון לציון, ראש פינה ועוד..

אלא שהשטר לא היה בשימוש זמן רב. בשנת 1985 נכנס לשימוש השקל החדש והחליף את השקל. 1000 שקלים הפכו לשקל חדש אחד ובהתאמה – 500 השקלים הפכו לחצי שקל חדש. השטר הנושא את דמותו של רוטשילד יצא משימוש.

אבל – רוטשילד הונצח גם על גבי המטבע של חצי שקל חדש. תוכלו לראות את דמותו של רוטשילד על גבי המטבע כשבתוכה משולבים באותיות זעירות שמות המקומות בהם תמך.

אגב, כאן תוכלו לקרוא על עוד מטבעות מיוחדים של חצי שקל.

דמותו של רוטשילד לא מופיעה על כל מטבעות חצי השקל החדש אלא כיתר הדמויות המופיעים על המטבעות – בכמות מצומצמת. אז בפעם הבאה שאתם מרימים מטבע של חצי שקל – תעיפו מבט נוסף: כנראה שלא תהפכו מהמטבע הזה לרוטשילד אבל יתכן שאתם מחזיקים ביד זיכרון לאדם שפיזר לא מעט כסף כדי שמדינת ישראל תפרח ותצמח.

One thought on “אדמונד ג'יימס דה רוטשילד – הנדיב הידוע

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

דילוג לתוכן