בול הכסף של שרוליק
לרגל חגיגות יום העצמאות ה-50 של מדינת ישראל, הונפק בול ייחודי ויוצא דופן: בול עשוי כסף טהור 925, המציג את דמותו האיקונית של "שרוליק". בול זה, שהוא העתק מדויק של בול רגיל שהונפק באותה עת, מהווה ציון דרך משמעותי בתולדות הבולאות הישראלית ומשקף רגע היסטורי בחיי המדינה.
מי זה שרוליק?
"שרוליק" הוא דמות קריקטורה שנוצרה על ידי הקריקטוריסט הנודע דוש (קריאל גרדוש) בשנות ה-50 של המאה ה-20. הדמות, המאופיינת בכובע טמבל, מכנסיים קצרים וסנדלים, מייצגת את הצבר הישראלי הטיפוסי – צעיר, תמים למראה אך חכם ונועז, אוהב את ארצו ומוכן להגן עליה בכל מחיר.
שרוליק הפך במהרה לסמל של הישראליות, המגלם בתוכו את מורכבות הזהות הישראלית – את החוצפה לצד התושייה, את אהבת הארץ לצד הביקורתיות כלפיה. הבחירה בשרוליק כנושא לבול היובל מדגישה את מקומו המרכזי בתרבות ובזהות הישראלית.
יום ההופעה
הבול מוצג במעטפת יום ראשון מיוחדת, המהווה יצירה אומנותית בפני עצמה. בראש המעטפה מופיע הכיתוב "יום ההנפקה" בעברית ובאנגלית. בפינה השמאלית העליונה ניצב סמל המנורה, הסמל הרשמי של מדינת ישראל, המעניק למעטפה אופי ממלכתי.
על גבי המעטפה נמצא איור נוסף של שרוליק, הפעם מרים משקולות עם המספר 50 – רמז ויזואלי מתוחכם לנושא ההנפקה ואמירה על חוסנה של ישראל בהגיעה ליובל.
בול הכסף עצמו ממוקם ב"חלון" מיוחד במרכז המעטפה. הוא מציג את שרוליק אוחז בגאווה בדגל ישראל. בפינה הימנית העליונה של המעטפה מודבק הבול הרגיל, עליו מוטבעת חותמת יום ראשון מיוחדת הנושאת את התאריך 23.12.1997 ואת הכיתוב "ירושלים". גם בחותמת ניתן לראות את שרוליק מחזיק את הפרח – כמו בבול.
בולי כסף בעולם
בעוד שבול הכסף של שרוליק הוא ייחודי בנוף הבולאות הישראלית, הוא אינו לבד בזירה העולמית. דוגמה בולטת לכך היא סדרת בולי הכסף שהונפקה בהולנד החל משנת 2013.
הדואר ההולנדי, בשיתוף עם המטבעה המלכותית ההולנדית, יצר סדרה של בולים העשויים מכסף טהור 999, מנוקבים בשוליים. הסדרה החלה עם בול המציג את המלך וילם-אלכסנדר, והמשיכה עם בולים המוקדשים למונרכים אירופאיים אחרים.
כל בול בסדרה ההולנדית משובץ ביהלום קטן, ומיוצר בכמות מוגבלת של 1,000 יחידות בלבד. בולי הכסף ההולנדיים תקפים לשימוש בדואר, עם ערך השווה לדואר רשום.
וזהו להיום… אם אתם מכירים בולים נוספים שעשויים מחומרים לא שגרתיים – אשמח לשמוע!