מטבעות יהוחנן הורקנוס הכהן הגדול

יהוחנן הורקנוס היה הנכד של מתתיהו החשמונאי המפורסם, המנהיג שהתחיל את המרד ביוונים. אביו של יהוחנן, שמעון, היה האחרון מבני מתתיהו וגם הוא, כיתר אחיו לא זכה למוות טבעי. למעשה, יהוחנן היה המנהיג החשמונאי הראשון שמת מוות טבעי.

(בתמונה: מקווה הטהרה הראשון בעולם, ככל הנראה, שבנה יהוחנן בארמון החורף שלו ביריחו)

יהוחנן היה גם המנהיג החשמונאי הראשון שטבע מטבעות עצמאיים. במתקפה של הפרתים על היוונים הסלווקים, נהרג אנטיוכוס. יוחנן ניצל, ככל הנראה, את החולשה היוונית והטביע מטבעות כדי לבסס את עצמאותו.

יהוחנן התחיל מסורת מעניינת של שימוש בכתב עברי קדום על גבי המטבעות שטבע. על אף שהכתב המרובע היה בשימוש שנים רבות, החליט יהוחנן לעשות שימוש בכתב העברי הקדום על גבי המטבעות. למעשה, גם בתקופה הפרסית הונפקו מטבעות של מדינת יהודה בכתב עברי עתיק אולם החידוש של יהוחנן היה שבתקופה בה הכתב האשורי היה בשימוש – הוא החליט בכל זאת להשתמש בכתב העברי העתיק. מאוחר יותר, ימשיכו כל מלכי בית חשמונאי להשתמש בכתב העברי הקדום על גבי המטבעות שלהם. גם בתקופת המרד הגדול ימשיכו המורדים להטביע מטבעות בכתב העברי הקדום וגם עשרות שנים לאחר מכן – ישתמש בר כוכבא בכתב העברי הקדום לטובת המטבעות שיטבע. אבל צריך לזכור מי התחיל את המסורת המעניינת הזאת – יהוחנן החשמונאי.

שימו לב לעוד משהו מעניין – מטבעות החשמונאים מאופיינים בכך שהם אינם נושאים את דיוקנו של המנהיג, מטעמים דתיים. בנוסף, מטבעות החשמונאים מתבלטים בריבוי טקסט. במקום להסתפק בטקסטים קצרים המזכירים את שם המנהיג, יש לפעמים טקסטים ארוכים שממלאים את כל המטבע הזעיר…

במטבע הקטנטן הזה שקטן ממטבע של שקל חדש, נכתב הטקסט הבא: "יהוחנן הכהן הגדול וחבר היהודים". כמעט כל המטבע מכוסה על ידי הטקסט הזעיר. מכיוון שעברו מהטבעת המטבע יותר מ 2100 שנים, די קשה לקרוא את הכתוב. הצלחתי לפענח "יהוחנן … הגדל…. חבר…." ושם בערך התייאשתי. מצרף לכם מטבע עם חצי מהפענוח שלי.

אגב, אני לא לגמרי משוכנע שכאשר המטבע היה חדש מהמטבעה (UNC), היה קל בהרבה לקרוא את הטקסט…

על הצד השני של המטבע ניתן לראות את הסימן המפורסם של קרני השפע ובמרכזן רימון. כבר הזכרנו בעבר את קרני השפע שהופיעו על המטבע של טיטוס ומופיעים עד היום על מטבעות ה"שנקל" ולמעשה זה מעט מפתיע (אותי) שיהוחנן הכהן הגדול שנמנע באופן חריג מלהטביע את דמותו על המטבעות – השתמש בסמל מיתולוגי יווני מובהק על המטבע שלו.

בכל מקרה, יש כאן עדות מרתקת לתחילתה של התבססות ממלכת החשמונאים (שמהר מאד תתרסק ותאבד את מלכותה לטובת גורמים אחרים אבל בל נקדים את המאוחר..) ותחילתה של מסורת של מאות שנים של שימוש בכתב העברי הקדום על גבי מטבעות עבריים.

ואם יש לכם כח ובא לכם לאתגר את עצמכם – אתם מוזמנים לחפש בגוגל את המקרא לכתב העברי העתיק ולנסות להשלים את הפענוח. מסתבר שעל מטבעות החשמונאים לא הקפידו על כתיב עקבי ובחלק מהמטבעות יש נוסח מעט מקוצר יותר ובחלק פחות. בנוסף, שימו לב שאין בכתב העברי הקדום שימוש באותיות סופיות ולפעמים אותיות הניקוד חסרות ומילים מופיעות בכתיב חסר. בהצלחה!

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

דילוג לתוכן