הנפקת פריטי אספנות – במיוחד עבור אספנים

מאחורי הכסף שעובר מיד ליד בחיי היומיום, מסתתר עולם מרתק של יצירות אמנות מיניאטוריות – מטבעות ושטרות שנוצרו במיוחד עבור אספנים. תופעה זו, המוכרת בעולם הנומיסמטיקה, יוצרת עניין רב בקרב אספנים.

בתי מטבעה ובנקים מרכזיים ברחבי העולם מייצרים מהדורות מיוחדות של מטבעות ושטרות שאינם מיועדים למחזור יומיומי. פריטים אלה נוצרים בכמויות מוגבלות ומציגים מאפיינים ייחודיים שאינם מופיעים בכסף הרגיל. בניגוד למקרים בהם מתגלות טעויות בהנפקה או למקרים בהם מתרחשת הנפקה מיוחדת בעקבות תקלה בייצור – כאן מדובר על פריטים הנוצרים באופן מכוון במיוחד עבור אספנים.

המניעים מאחורי יצירת פריטים אלה מגוונים. ראשית, הם משמשים כאמצעי לשימור ולהנצחת היסטוריה ותרבות. דרך מטבעות ושטרות אלה, מדינות מנציחות אירועים חשובים, מנהיגים בולטים או הישגים לאומיים.

שנית, הנפקת פריטי אספנות אלה מהווה מקור הכנסה נוסף למדינות. הביקוש הגבוה בקרב אספנים מאפשר למכור את הפריטים במחירים גבוהים משווים הנקוב. יתרה מזאת, תחום זה מעודד תיירות נומיסמטית, כאשר אספנים נוסעים ברחבי העולם כדי להשיג פריטים נדירים.

עבור האספנים, פריטים אלה מייצגים הרבה יותר מערכם הכספי. הם מהווים חלון להיסטוריה, לתרבות ולאמנות של מדינות שונות. האיסוף מאפשר להם לחוות תחושת גילוי והישג, ולעתים אף להשתתף בשימור פיסות היסטוריה.

אחת הדוגמאות לפריט שנוצר בישראל במיוחד עבור אספנים הוא גליון שטרות של הרמב"ם שלא עבר חיתוך. לא מדובר בטעות אלא בהימנעות מכוונת מחיתוך כדי ליצור גליון עבור אספנים.

השווי הרשמי של הגליון הוא שלושה שקלים אולם כמובן שהערך הנומיסטי שלו אצל אספנים גבוה והם מוכנים לשלם הרבה מעבר למחירו הרשמי. דוגמא נוספת אלו מטבעות העובי הכפול. בנק ישראל מנפיק מטבעות בעובי כפול במהדורות מוגבלות. זה נראה כל כך חריג עד שאתה עשוי לחשוב שמדובר בכסף מזויף…

בתמונה תוכלו לראות סדרה של מטבעות בעובי כפול וביניהם הכנסתי שני מטבעות בעובי רגיל: מטבע של שקל אחד ומטבע של חצי שקל. הכנסתי את המטבעות על מנת שתוכלו לראות את העובי החריג של המטבעות בסדרת העובי הכפול.

גם כאן – הערך שמוכנים לשלם אספנים על מטבע בעובי של 1 ש"ח – גבוה מהערך הרשמי שקבע בנק ישראל.

כמובן שבנק ישראל נדרש לעשות את ההנפקות במשורה על מנת שלא להציף את השוק בפריטים מיוחדים ולהוריד בשל כך את ערכם.

ולסיום – מצאתם מטבע עם סימן מוזר? לא בטוח שזה מטבע מזויף. יכול להיות שנתקלתם במקרה בגרסה לאספנים…

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

דילוג לתוכן