הבולים העגולים של ישראל

בעולם הבולאות, שבו הצורה המלבנית היא הנורמה, ישראל מפתיעה עם יצירות אמנות זעירות ועגולות. למרות היותה מדינה צעירה יחסית, ישראל כבר הטביעה את חותמה הייחודי בתחום זה עם מספר בולים עגולים ומיוחדים.

הסיפור מתחיל בשנת 2003, כאשר השירות הבולאי של ישראל הנפיק סדרה ייחודית של שלושה בולים עגולים, מוקדשים לאמנות הקרמיקה הארמנית בירושלים. המעצב חורי חביב הצליח לתפוס בעיגול קטן עולם שלם של מסורת ואמנות.

הבול הראשון בסדרה, בערך נקוב של 2.30 ₪, מציג אייל בשדה פרחים, יצירה מהסדנה המשותפת של קרקשיאן-בליאן משנות ה-30 וה-40 של המאה ה-20. הבול השני, בערך של 3.30 ₪, מראה ציפור עם שובלים ארוכים על רקע כחול ופרחי שקד, יצירתו של סטפן קרקשיאן מאמצע שנות ה-80. הבול השלישי, בערך של 4.70 ₪, מציג ואריאציה על מוטיב "עץ החיים", בהשראת יצירה עתיקה שמקורה ביריחו. הוריאציה החדשה נוצרה על ידי מרי בליאן בראשית שנות ה-90. האומנות הארמנית יובאה לארץ בתחילת המנדט הבריטי, 1919, על מנת לשפץ את כיפת הסלע. האומנים פתחו סדנה בירושלים – והשאר היסטוריה…

הפרק הבא בסיפור הבולים העגולים של ישראל נכתב ב-10 בספטמבר 2019, עם הנפקת בול עגול נוסף, הפעם כחלק מהנפקה משותפת עם הוותיקן. בול זה, בערך נקוב של 10 ₪, עוצב על ידי רונן גולדברג ומציג את אתר כפר נחום.

(כפר נחום ב'מיני ישראל' ממעוף הציפור..)

הבול מציג את שרידי בית הכנסת העתיק מהמאה הרביעית לספירה ואת כנסיית פטרוס הסמוכה. הנפקה זו מציינת 25 שנה ליחסים הדיפלומטיים בין ישראל לוותיקן, ומשקפת את המורכבות ההיסטורית והדתית של האזור.

יצירת בולים עגולים מציבה אתגרים טכניים מעניינים. מכונות ההדפסה המסורתיות, שתוכננו עבור בולים מלבניים, נדרשות להתאמות מיוחדות. תהליך הניקוב דורש דיוק רב וציוד ייעודי. אספנים אוהבים בולים עגולים ולא שגרתיים אבל קצת מסתבכים עם אחסון שלהם באלבומים..

הבולים העגולים של ישראל הם חלק ממגמה עולמית של חדשנות בעיצוב בולים. הם עומדים לצד יצירות ייחודיות אחרות שעוד נכתוב עליהם כמו בולים בצורת מגן דוד, בולים בצורת תפוח ובולים בצורות שונות ומגוונות..

בסופו של דבר, הבולים העגולים של ישראל מייצגים את הנכונות של ישראל לחדש ולאתגר את המוסכמות בעולם הבולאות. הם מזמינים אותנו למסע בזמן – מהמסורת הארמנית העתיקה, דרך ההיסטוריה היהודית והנוצרית, ועד לישראל המודרנית. כל בול עגול הוא עדות לכך שגם בעידן הדיגיטלי, יש עדיין מקום ליופי, לאמנות ולהיסטוריה על גבי פיסת נייר קטנה ועגולה. אגב, ברור שמדינה צריכה להוציא המון המון בולים "רגילים" בשביל שבול עגול יהיה ייחודי ולא "עוד בול עגול" בים של בולים עגולים. תראו למשל את בולי יפן העגולים בתמונה שצילמתי…

עד כאן להפעם…

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

דילוג לתוכן