שטרות המנדט: חתיכת היסטוריה בחתיכת נייר

רקע היסטורי
תקופת המנדט הבריטי (1920-1948) הייתה תקופה מעצבת עבור ארץ ישראל. במהלכה, התרחשו תהליכים משמעותיים של התיישבות, פיתוח כלכלי ותשתיתי, לצד מתחים פוליטיים וחברתיים בין התושבים היהודיים ובין התושבים הערביים שחיו כאן בארץ.

מועצת המטבע של פלשתינה (א"י)
ב-1926, הקימו הבריטים את מועצת המטבע של פלשתינה (א"י) כחלק מהמאמץ לייסד מערכת כלכלית מסודרת בארץ. המועצה, שמושבה היה בלונדון, הייתה אחראית על:

  1. הנפקת שטרות ומטבעות
  2. קביעת שער החליפין מול המטבעות הזרים
  3. ניהול רזרבות המטבע
  4. פיקוח על יציבות המערכת הפיננסית

בראש המועצה עמד נציג של משרד המושבות הבריטי, וחבריה כללו נציגים של בנקים מובילים ואנשי כלכלה בכירים.

מערכת המטבע
ב-1927, הנפיקה המועצה לראשונה את הלירה הפלשתינאית (א"י). המטבע החדש החליף את המטבע המצרי שהיה בשימוש מאז הכיבוש הבריטי ב-1917. הלירה הפלשתינאית הייתה צמודה ללירה שטרלינג ביחס של 1:1, מה שהבטיח את יציבותה.

שטרות המנדט
השטרות הונפקו בערכים של 500 מיל, 1, 5, 10, 50 ו-100 לירות פלשתינאיות (א"י). הם הודפסו בבית הדפוס הממשלתי בלונדון, תחת אבטחה קפדנית למניעת זיופים.

מאפייני השטרות

  1. שפות: כל שטר כלל טקסט בשלוש שפות – אנגלית, ערבית ועברית, משקף את המציאות הרב-תרבותית בארץ.
  2. איורים: השטרות כללו איורים של אתרים היסטוריים ודתיים מרכזיים, כמו מגדל דוד, כיפת הסלע, וקבר רחל.
  3. חתימות: על כל שטר הופיעו חתימותיהם של חברי מועצת המטבע.
  4. מספר סידורי: לכל שטר היה מספר סידורי ייחודי לצורכי מעקב ובקרה.

השטר שבידינו
השטר של 500 מיל, שהונפק ב-15 באוגוסט 1945, מציג את קבר רחל בחזיתו ואת מגדל דוד בגבו. ערכו היה שווה לחצי לירה פלשתינאית (א"י), סכום משמעותי באותם ימים.

משמעות היסטורית
תאריך הנפקת השטר – ממש בסוף מלחמת העולם השנייה – מסמל תקופה של שינויים דרמטיים. זו הייתה העת שבה החלו להתגבש התהליכים שהובילו, בסופו של דבר, להקמת מדינת ישראל.

השפעה כלכלית
הנהגת מטבע יציב ואחיד תרמה רבות להתפתחות הכלכלית של הארץ. היא אפשרה סחר בינלאומי יעיל יותר, משכה השקעות זרות, ותמכה בצמיחת המגזר הבנקאי והפיננסי המקומי.

סיום השימוש
עם הקמת מדינת ישראל ב-1948, החל תהליך החלפת המטבע. הלירה הפלשתינאית (א"י) המשיכה להיות בשימוש עד ספטמבר 1948, כאשר הוחלפה בלירה הישראלית.

סיכום
שטרות המנדט הם יותר מסתם פיסות נייר היסטוריות. הם מספרים את סיפורה של ארץ ישראל בתקופה מכרעת, משקפים את המורכבות הפוליטית והתרבותית של התקופה, ומהווים עדות לתהליכים הכלכליים והחברתיים שעיצבו את הארץ. עבור אספנים והיסטוריונים כאחד, שטרות אלו הם אוצר של מידע וזיכרון היסטורי.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

דילוג לתוכן